Chleb bez mąki

Jak upiec chleb bez mąki?

Pieczywo, które sprzedawane jest w sklepach zawiera konserwanty, spulchniacze i polepszacze. Spożywanie takich produktów nie jest korzystne dla naszego zdrowia, dlatego coraz popularniejsze staje się samodzielne pieczenie chleba. Okazuje się, że pyszne pieczywo można upiec nawet nie dodając do niego mąki! W tym wpisie dowiesz się, jak zrobić chleb, który składa się przede wszystkim z ziaren i nie ma w składzie drożdży. A dodatkowo, posiada niesamowity zapach, jego przygotowanie nie jest pracochłonne, a pieczenie zajmie Ci tylko godzinę. Do dzieła – przygotuj chleb bez mąki!

Przepis na chleb bez mąki

Składniki:

    • 3/4 szklanki otrąb orkiszowych,
    • 1 szklanka płatków jaglanych,
    • 1 szklanka otrębów owsianych,
    • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
    • 3/4 szklanki słonecznika,
    • 1/2 szklanki pestek dyni lub żurawiny,
    • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
    • 1 łyżeczka miodu,
    • 400 g kefiru.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki.
  2. Następnie wlej kefir i dodaj miód.
  3. Składniki wymieszaj i uformuj je w kształcie keksa.
  4. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i piecz chleb przez około godzinę.
  5. Posyp słonecznikiem.

Smacznego!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes