Jagielnik bez pieczenia z truskawkami

Jagielnik bez pieczenia w wersji z truskawkami

Nie uruchamiasz piekarnika, nie używasz miksera i nie dodajesz mąki. A powstaje ciasto. I to jakie! Jagielnik bez pieczenia najlepiej smakuje w wersji z truskawkami, szczególnie, kiedy sezon na nie w pełni. Biegnij więc po truskawki, płucz kaszę i do dzieła! Zrobisz ciasto bez glutenu, bez cukru i bez nabiału. Zjesz ze smakiem, zaręczam 😉

Przepis na jagielnik bez pieczenia z truskawkami

Składniki na dużą blachę:

  • 600 gram kaszy jaglanej,
  • 6 łyżek ksylitolu,
  • 7 szklanek mleka roślinnego,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady bez cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 8 łyżeczek oleju kokosowego
  • 10-20 truskawek w zależności od ich wielkości.

Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz. Podgrzej mleko i zagotuj kaszę do miękkości. Kasza powinna wchłonąć cały płyn.
  2. Zdejmij kaszę z ognia, dodaj do niej ksylitol i wiórki, wszystko zblenduj. Powinna powstać gęsta masa.
  3. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyłóż masę. Przełóż do lodówki.
  4. Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść olej kokosowy i czekoladę, dodaj kakao. Jeśli polewa będzie dla Ciebie zbyt gorzka, posłódź ją ksylitolem.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki. Wyłóż na niego umyte i pokrojone w plastry truskawki. Polej ciasto polewą. Na wierzch wyłóż drugą warstwę truskawek.
  6. Przełóż ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Wskazówki:

  • Zamiast mleka możesz użyć wody.
  • Polewę możesz przygotować wedle uznani; z samej czekolady, z samego kakao lub według swojego pomysłu 🙂
5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
  • chyba jutro sobie sprawie takie ciacho, bo uwielbiam te na bazie kaszy jaglanej (tym bardziej ze nie jem glutenu)

    • My również uwielbiamy ciasta na bazie kaszy jaglanej. Koniecznie daj znać, jak wyszło 🙂