Ryżowo gryczane bułki bezglutenowe

Gryczane bułki bezglutenowe

Po wyjęciu z piekarnika gryczane bułki bezglutenowe są chrupiące i pachnące. I tak im już zostaje. Z porcji, którą podaje wychodzi około osiem niewielkich bułek, które można spokojnie przechowywać w chlebaku przykryte lnianą ściereczką przez kilka dni. Mimo że to pieczywo nie ma imponujących gabarytów, jest bardzo sycące (mnie na śniadanie wystarcza dwie, trzy bułeczki). Możesz przemycić w nich swoje ulubione dodatki: pestki słonecznika lub dyni, żurawinę, suszone pomidory. Ja najbardziej lubię je potraktowane świeżym masłem i rzeżuchą lub domowym twarożkiem. Równie dobrze smakują z samodzielnie przygotowaną wędliną (np. z indyka), pastą kanapkową lub pasztetem. Ich jedyną wadą jest dość intensywny zapach drożdży, który najbardziej wyczuwalny jest w dniu upieczenia. Rekompensuje to jednak brak glutenu, to, że są niezwykle sycące i bardzo smaczne!

Przepis na gryczane bułki bezglutenowe

Składniki na ok. osiem bułeczek:

  • 250 g mąki gryczanej,
  • 205 g mąki ryżowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży,
  • 300-400 ml wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, oleju lnianego lub oleju z pestek dyni.

Bułki bezglutenowe z mąki gryczanej i ryżowejPrzygotowanie bułek z mąki gryczanej:

  1. Cukier, drożdże i sól himalajską wsyp do miski. Do tych składników dolej oliwę (lub olej lniany/olej z pestek dyni) oraz wodę (300 ml). Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
  2. Do podanych wyżej składników stopniowo dodawaj mąkę. Do miski wsypuj po kilka łyżek mąki ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką.
  3. Kiedy masa stanie się trudna do mieszania łyżką, zamiast niej użyj dłoni.
  4. Jeśli masa będzie za sucha, dolej wody. Jeśli zbyt wilgotna, dosyp mąki (nieistotne którego rodzaju).
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  6. Blaszkę do pieczenia posmaruj olejem.
  7. Masę podziel na niewielkie kulki i formułuj z nich bułki.
  8. Ułóż je na blasze i dwukrotnie ponacinaj je na krzyż przy pomocy noża.
  9. Piecz 20-25 minut.

Wskazówki:

  • Przed włożeniem do piekarnika bułki z maki gryczanej możesz posypać obranymi pestkami słonecznika lub dyni.
  • Do masy możesz dodać żurawinę, czarnuszkę lub pokrojone suszone pomidory.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Gryczane bułki bezglutenowe
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *