Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy bez cukru

Jest środkiem podnoszącym odporność, naturalnym antybiotykiem i antidotum na rozliczne dolegliwości. W sklepach trudno dostać ocet jabłkowy dobrej jakości, dlatego najlepiej przygotować go samemu. Jeśli tak jak ja, cierpisz na nadmiar jabłek, czym prędzej przygotuj ocet jabłkowy, najlepiej bez cukru 🙂

Dlaczego warto przygotować i zrobić ocet jabłkowy?

Właściwości octu jabłkowego:

  • odkwasza organizm,
  • wspomaga odchudzanie,
  • jest źródłem minerałów: potasu, sodu, żelaza, fosforu, miedzi,
  • jest źródłem witamin: A, B, P, C, E,
  • jest źródłem kwasu mlekowego, cytrynowego i octowego,
  • pomaga zwalczyć ból gardła,
  • chroni przed rozwojem alergii,
  • wspomaga zwalczanie infekcji,
  • jest naturalnym antybiotykiem.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Nie należy przesadzać ze stosowaniem octu jabłkowego, ponieważ wtedy może działać szkodliwie. Wystarczą 2, 3 łyżeczki rozpuszczone w 1 szklance przegotowanej wody. Taki roztwór należy pić 1-2 razy dziennie przed posiłkami. Ocet jabłkowy można stosować również zewnętrznie. Na jego bazie przygotujesz oczyszczającą płukankę do włosów, a nierozcieńczony ocet stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne.

ocet-jablkowy

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Składniki:

  • 1 kilogram jabłek,
  • 1 litr letniej, przegotowanej wody,
  • 5 łyżek ksylitolu (jeśli używasz kwaśnej odmiany jabłek, możesz dodać więcej ksylitolu),
  • gaza,
  • gumka recepturka lub kawałek sznurka,
  • duży słoik.

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj, osusz, pokrój na ćwiartki. Odkrój twarde ogonki, ale nie usuwaj gniazd nasiennych.
  2. Połącz wodę z ksylitolem i wymieszaj roztwór.
  3. Jabłka ułóż w słoiku i zalej je wodą z ksylitolem.
  4. Odetnij kawałek gazy, przykryj nią słoik i przymocuj gumką lub sznurkiem.
  5. Odstaw słoik w ciepłe i ciemne miejsce.
  6. Istotne jest, aby podczas całego procesu powstawania octu, ćwiartki jabłek znajdowały się pod powierzchnią wody.
  7. Co 2-3 dni, a najlepiej codziennie mieszaj jabłka przy użyciu drewnianej łyżki.
  8. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni. Ocet jest gotowy, kiedy owoce przestają się pienić.
  9. Kiedy ocet będzie gotowy, odcedź jabłka i przelej płyn do szklanych butelek. Możesz użyć gazy, aby uzyskać czysty płyn.

Wskazówki:

  • Dobrze wykonany ocet ma słodko kwaśny smak,
  • Jeśli podczas fermentacji pojawi się pleśń, rozpocznij przygotowanie octu od nowa. Ocet z pleśnią nie nadaje się do użytku.
  • Ocet jabłkowy jest niezwykle przydatny w kuchni. Ja używam go m. in. do przygotowania domowego ketchupu z cukinii.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Categories: Naturalne sposoby, Przepisy i produkty kulinarne, Uroda i kosmetyki