Domowy kisiel pomarańczowy

Domowy kisiel pomarańczowy

Kisiel to jeden z najprostszych deserów świata. Nie znaczy to jednak, że ma małe walory smakowe. Słodki, orzeźwiający i lekki. Będzie jeszcze lepszy, kiedy zamiast produktu z torebki przygotujesz domowy kisiel, na przykład  o smaku pomarańczowym. Sprawdź, jakie to proste!

Przepis na domowy kisiel pomarańczowy

Składniki:

  • 1 pomarańcza,
  • łyka miodu,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • plasterek imbiru,
  • łyżka mąki ryżowej (lub skrobi ziemniaczanej).

Przygotowanie:

  1. Pomarańczę sparz, obierz i drobno pokrój.
  2. Przygotuj plasterek imbiru.
  3. 3/4 szklanki wody przelej do garnuszka, dodaj cukier, pomarańczę i gotuj na małym ogniu przez kwadrans.
  4. W 1/4 szklanki wody rozprowadź mąkę ryżową (lub skrobię ziemniaczaną). Dobrze wymieszaj. Dodaj do wody z pomarańczą.
  5. Mieszaj do czas aż kisiel stanie się gęsty.
  6. Odstaw na chwilę do ostygnięcia i przelej do szklanek, kubków lub miseczek (jeśli wolisz, podawaj na ciepło).
  7. Udekoruj kawałkami pomarańczy lub mandarynek.

Wskazówki:

W podobny sposób możesz przygotować inne kisiele owocowe; gruszkowy, malinowy, jabłkowy z cynamonem.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes