Co prawda jogurt ten nie ma właściwości probiotycznych, ale jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnego kremowego jogurtu, dobrze trafiłeś. Domowy jogurt jaglany jest gęsty, ma neutralny smak i posiada wiele zastosowań w kuchni. Możesz zagęścić nim zupę, dodać go do owsianki lub na jego bazie przygotować owocowy deser. Wegański jogurt jaglany jest prosty w przygotowaniu. Sam się o tym przekonaj.
Domowy jogurt jaglany – przepis na wegański jogurt
Składniki:
200 ml kaszy jaglanej,
800 ml mleka jaglanego, kokosowego, ryżowego lub migdałowego,
sok z 1 cytryny,
szczypta soli himalajskiej,
2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego.
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz w przegotowanej wodzie.
Rozgrzej patelnię i upraż na niej kaszę.
W międzyczasie zagotuj w garnku mleko roślinne (600 ml mleka).
Do mleka dodaj uprażoną kaszę, dodaj ksylitol lub syrop klonowy. Pomieszaj. Gotuj na małym ogniu aż kasza zmięknie.
Odstaw do ostygnięcia. Do kaszy dodaj sok z cytryny i resztę mleka. Zblenduj.
Jogurt przechowuj w lodówce.
Wskazówki:
Podczas blendowania możesz dodać do kaszy dowolne owoce, np. borówki, uzyskasz wtedy wegański jogurt owocowy.
Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.
Naturalne kosmetyki
Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OKWięcej informacji
Uwielbiam kaszę jaglaną. Podoba mi się ten przepis. Muszę go wypróbować!
Pozdrawiam, Asia z Rodzinka Biega
@rodzinkabiega:disqus Kasza jaglana to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂 Smacznego!