Domowy jogurt jaglany

Domowy jogurt jaglany

Co prawda jogurt ten nie ma właściwości probiotycznych, ale jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnego kremowego jogurtu, dobrze trafiłeś. Domowy jogurt jaglany jest gęsty, ma neutralny smak i posiada wiele zastosowań w kuchni. Możesz zagęścić nim zupę, dodać go do owsianki lub na jego bazie przygotować owocowy deser. Wegański jogurt jaglany jest prosty w przygotowaniu. Sam się o tym przekonaj.

Domowy jogurt jaglany – przepis na wegański jogurt

Składniki:

  • 200 ml kaszy jaglanej,
  • 800 ml mleka jaglanego, kokosowego, ryżowego lub migdałowego,
  • sok z 1 cytryny,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego.

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłucz w przegotowanej wodzie.
  2. Rozgrzej patelnię i upraż na niej kaszę.
  3. W międzyczasie zagotuj w garnku mleko roślinne (600 ml mleka).
  4. Do mleka dodaj uprażoną kaszę, dodaj ksylitol lub syrop klonowy. Pomieszaj. Gotuj na małym ogniu aż kasza zmięknie.
  5. Odstaw do ostygnięcia. Do kaszy dodaj sok z cytryny i resztę mleka. Zblenduj.
  6. Jogurt przechowuj w lodówce.

Wskazówki:

  • Podczas blendowania możesz dodać do kaszy dowolne owoce, np. borówki, uzyskasz wtedy wegański jogurt owocowy.

 

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes
  • Rodzinka Biega

    Uwielbiam kaszę jaglaną. Podoba mi się ten przepis. Muszę go wypróbować!
    Pozdrawiam, Asia z Rodzinka Biega

    • @rodzinkabiega:disqus Kasza jaglana to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów 🙂 Koniecznie spróbuj 🙂 Smacznego!