Domowe mleko migdałowe

Domowe mleko migdałowe

Domowe mleko migdałowe jest tańsze i zdrowsze od tego kupionego w sklepie. W odróżnieniu od mleka krowiego nie zawiera cholesterolu ani laktozy i kazeiny. Mogą je pić osoby dbające o linię i alergicy. Mleko migdałowe ma delikatnie orzechowy smak, co sprawia, że jest świetnym dodatkiem do dań na słodko i deserów.

Dlaczego warto pić mleko migdałowe?

  • nie zawiera laktozy, która jest nietolerowana przez wiele osób,
  • nie zawiera kazeiny – ciężkostrawnego białka, którego nadużywanie sprzyja chorobom serca, schizofrenii i osteoporozie,
  • jest niskokaloryczne,
  • zawiera duże pokłady witaminy E, która chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • jest cennym źródłem białka,
  • jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • zawiera witaminy z grupy B i PP,
  • zawiera magnez, fosfor, potas, żelazo i inne składniki mineralne,
  • ma mniej węglowodanów niż mleko krowie,
  • zawiera mniej cukrów niż mleko krowie,
  • jest proste w przygotowaniu.

Jak zrobić domowe mleko migdałowe?

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów ze skórką (około 150 gram),
  • 4 szklanki wody plus woda do zalania migdałów.

Przygotowanie:

  1. Migdały zalej wrzątkiem. Odstaw na 10-15 minut.
  2. Opłukaj migdały w chłodnej wodzie i ściągnij z nich skórkę.
  3. Obrane orzechy zalej wodą i odstaw na min. 9 godzin, a jeśli masz taką możliwość na całą noc.
  4. Odcedź migdały i dodaj do nich 4 szklanki wody. Zmiksuj przy pomocy blendera.
  5. Przy pomocy sitka lub cienkiej ściereczki odcedź migdały. Pomocna będzie drewniana łyżka.
  6. Mleko przelej do słoika lub szklanej butelki. Przechowuj w lodówce.

Wskazówki:

  1. Z migdałowej papki możesz przygotować wegański serek (przepis już wkrótce!).
  2. Mleko zużyj do 2-3 dni po przygotowaniu.

 

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote