Domowe mleko migdałowe jest tańsze i zdrowsze od tego kupionego w sklepie. W odróżnieniu od mleka krowiego nie zawiera cholesterolu ani laktozy i kazeiny. Mogą je pić osoby dbające o linię i alergicy. Mleko migdałowe ma delikatnie orzechowy smak, co sprawia, że jest świetnym dodatkiem do dań na słodko i deserów.
Dlaczego warto pić mleko migdałowe?
nie zawiera laktozy, która jest nietolerowana przez wiele osób,
nie zawiera kazeiny – ciężkostrawnego białka, którego nadużywanie sprzyja chorobom serca, schizofrenii i osteoporozie,
jest niskokaloryczne,
zawiera duże pokłady witaminy E, która chroni przed działaniem wolnych rodników,
jest cennym źródłem białka,
jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe,
zawiera witaminy z grupy B i PP,
zawiera magnez, fosfor, potas, żelazo i inne składniki mineralne,
ma mniej węglowodanów niż mleko krowie,
zawiera mniej cukrów niż mleko krowie,
jest proste w przygotowaniu.
Jak zrobić domowe mleko migdałowe?
Składniki:
1 szklanka migdałów ze skórką (około 150 gram),
4 szklanki wody plus woda do zalania migdałów.
Przygotowanie:
Migdały zalej wrzątkiem. Odstaw na 10-15 minut.
Opłukaj migdały w chłodnej wodzie i ściągnij z nich skórkę.
Obrane orzechy zalej wodą i odstaw na min. 9 godzin, a jeśli masz taką możliwość na całą noc.
Odcedź migdały i dodaj do nich 4 szklanki wody. Zmiksuj przy pomocy blendera.
Przy pomocy sitka lub cienkiej ściereczki odcedź migdały. Pomocna będzie drewniana łyżka.
Mleko przelej do słoika lub szklanej butelki. Przechowuj w lodówce.
Wskazówki:
Z migdałowej papki możesz przygotować wegański serek (przepis już wkrótce!).
Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.
Naturalne kosmetyki
Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OKWięcej informacji
Dodaj komentarz