Dietetyczna szarlotka z mąki owsianej

Dietetyczna szarlotka z mąki orkiszowej i owsianej

Tradycyjna szarlotka zawsze smakuje wyśmienicie. Jej smak kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami spędzonymi u dziadków. Rozpływające się w ustach jabłkowe nadzienie z delikatną nutką przyprawy korzennej to proste, ale pyszne połączenie. Dzisiaj przygotowałyśmy dla Was przepis na takie właśnie ciasto. Nasza dietetyczna szarlotka z mąki orkiszowej i owsianej jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa.

Dietetyczna szarlotka z mąki orkiszowej i owsianej – przepis

Składniki:

  • 300 dkg mąki orkiszowej,
  • 200 dkg mąki owsianej,
  • 2 kg jabłek,
  • cynamon według uznania,
  • pół szklanki cukru brzozowego,
  • 4 łyżki cukru pudru brzozowego,
  • 4 łyżki kokosu,
  • 5 jajek,
  • 2,5 łyżeczki sody,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • kostka masła,
  • ekologiczny cukier waniliowy,
  • 5 łyżek śmietany 18%.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Następnie usmaż, a pod koniec duszenia dodaj cynamon.
  3. Mąki przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło, cukier puder, szczyptę soli, sodę, żółtka i śmietanę.
  4. Ciasto szybko zagnieć, a następnie podziel na dwie części. Jedna część powinna być większa i ją ułóż na brytfance. Mniejszą część włóż do zamrażalnika.
  5. Na ciasto ułóż usmażone jabłka. Ubij białka, a pod koniec ubijania dodaj pół szklanki cukru. Do piany dodaj 4 łyżki kokosu. Pianę ułóż na jabłkach. Wyciągnij mniejszą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce lub poskub palcami na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz ciasto przez około 50 min.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes