Chleb z patelni bezglutenowy

Chleb z patelni – bezglutenowy

Chleb z patelni receptą na zbuntowany piekarnik

Od jakiegoś czasu mój piekarnik się buntuje. Chleby, które próbowałam w nim piec nie wychodzą. Robiłam je na bazie sprawdzonych produktów, korzystając ze starych i wypróbowanych przepisów, bez kombinacji – wszystko na nic. Wychodziły niedopieczone, zakalcowate, opadały. Skoro składniki i przepis są bez zarzutu, doszłam do wniosku, że winny jest piekarnik. Być może z jego wnętrza wyszło już za dużo bochenków, nie wiem 🙂 Póki co on odpoczywa, regeneruje się, a ja robię chleb z patelni.

Chleb z patelni przygotujesz go szybko, powiedziałabym nawet, że bardzo szybko. Jest bezglutenowy i nie zawiera drożdży. Piekąc go (smażąc?) nie stosujesz tłuszczu. Polecam od razu przygotować go z podwójnej porcji, ponieważ jego gabaryty nie są imponujące 🙂 Jeśli lubisz dużo i zdrowo zjeść, potraktuj chleb jako bułkę, przekrój go na pół i przygotuj kanapkę, np. z wegańskim burgerem lub pastą. Chleb z patelni ma chrupiącą skórkę i jest wilgotny w środku, mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu 🙂

Przepis na chleb z patelni

Składniki:

  • 2,5 łyżki mąki gryczanej,
  • 2,5 łyżki jaglanej lub ryżowej,
  • 1 łyżka otrąb gryczanych,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 150 ml mleka roślinnego lub jogurtu roślinnego,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 łyżki tymianku, oregano lub innych ziół,
  • 0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, otręby, siemię lniane, sodę, sól, zioła i czosnek.
  2. Dodaj mleko lub jogurt. Wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  3. Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu.
  4. Sprawdź konsystencję ciasta, powinno być stosunkowo gęste, ale lepiące się w dłoniach. Jeśli jest za rzadkie, podsyp je mąką. Aby wyjąć ciasto z naczynia, oprósz dłonie mąką. Wyciągnij ciasto, uformuj owalny chleb i umieść na rozgrzanej patelni.
  5. Piecz około 8 minut. Przerzuć na drugą stronę i kontynuuj pieczenie, również przez około 8 minut. Po tym czasie możesz dodatkowo dopiec chleb po bokach.
  6. Odstaw do ostygnięcia.

Wskazówki:

  • do chleba możesz dodać pestki słonecznika, dyni, czarny lub biały sezam,
  • zamiast mleka lub jogurtu możesz użyć śmietanki kokosowej,
  • jeśli nie masz nietolerancji/alergii na jajka, do chleba możesz dodać 1 roztrzepane jajko,
  • warto eksperymentować z zestawami mąk bezglutenowych – gryczana i ryżowa/jaglana to tylko propozycje, możesz użyć innych mąk, np. tapioki 🙂
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
  • Ala

    Zaskakujesz 🙂 2 bułeczki z tego wyjdą ?