Od jakiegoś czasu mój piekarnik się buntuje. Chleby, które próbowałam w nim piec nie wychodzą. Robiłam je na bazie sprawdzonych produktów, korzystając ze starych i wypróbowanych przepisów, bez kombinacji – wszystko na nic. Wychodziły niedopieczone, zakalcowate, opadały. Skoro składniki i przepis są bez zarzutu, doszłam do wniosku, że winny jest piekarnik. Być może z jego wnętrza wyszło już za dużo bochenków, nie wiem 🙂 Póki co on odpoczywa, regeneruje się, a ja robię chleb z patelni.
Chleb z patelni przygotujesz go szybko, powiedziałabym nawet, że bardzo szybko. Jest bezglutenowy i nie zawiera drożdży. Piekąc go (smażąc?) nie stosujesz tłuszczu. Polecam od razu przygotować go z podwójnej porcji, ponieważ jego gabaryty nie są imponujące 🙂 Jeśli lubisz dużo i zdrowo zjeść, potraktuj chleb jako bułkę, przekrój go na pół i przygotuj kanapkę, np. z wegańskim burgerem lub pastą. Chleb z patelni ma chrupiącą skórkę i jest wilgotny w środku, mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu 🙂
Przepis na chleb z patelni
Składniki:
2,5 łyżki mąki gryczanej,
2,5 łyżki jaglanej lub ryżowej,
1 łyżka otrąb gryczanych,
2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
150 ml mleka roślinnego lub jogurtu roślinnego,
3/4 łyżeczki sody,
szczypta soli himalajskiej,
2 łyżki tymianku, oregano lub innych ziół,
0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego.
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąki, otręby, siemię lniane, sodę, sól, zioła i czosnek.
Dodaj mleko lub jogurt. Wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej suchą patelnię na średnim ogniu.
Sprawdź konsystencję ciasta, powinno być stosunkowo gęste, ale lepiące się w dłoniach. Jeśli jest za rzadkie, podsyp je mąką. Aby wyjąć ciasto z naczynia, oprósz dłonie mąką. Wyciągnij ciasto, uformuj owalny chleb i umieść na rozgrzanej patelni.
Piecz około 8 minut. Przerzuć na drugą stronę i kontynuuj pieczenie, również przez około 8 minut. Po tym czasie możesz dodatkowo dopiec chleb po bokach.
Odstaw do ostygnięcia.
Wskazówki:
do chleba możesz dodać pestki słonecznika, dyni, czarny lub biały sezam,
zamiast mleka lub jogurtu możesz użyć śmietanki kokosowej,
jeśli nie masz nietolerancji/alergii na jajka, do chleba możesz dodać 1 roztrzepane jajko,
warto eksperymentować z zestawami mąk bezglutenowych – gryczana i ryżowa/jaglana to tylko propozycje, możesz użyć innych mąk, np. tapioki 🙂
Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.
Naturalne kosmetyki
Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OKWięcej informacji
Zaskakujesz 🙂 2 bułeczki z tego wyjdą ?