Chleb z komosy ryżowej i kaszy jaglanej

Chleb z komosy ryżowej i kaszy jaglanej – wegański i bezglutenowy

Ze wszystkich robionych przeze mnie chlebów bezglutenowych, ten najbardziej przypomina pszenne pieczywo. Chleb z komosy ryżowej i kaszy jaglanej ma chrupiącą skórkę (jeśli przeciągniesz go w piekarniku, nawet bardzo chrupiącą :)), miękki środek i zwartą strukturę. Nie wymaga dużego nakładu pracy i jest bardzo smaczny. Polubiłam go i wiem, że w moim piekarniku pieczony będzie jeszcze nieraz.

Dlaczego warto jeść chleb z komosy ryżowej i kaszy jaglanej?

Komosa ryżowa, inaczej określana jako quinoa to pseudozboże, czyli roślina, która ma nasiona obfitujące w skrobię, ale nie jest zbożem. Nie nadaremnie nazywa się ją „złotem Inków” – komosa to cenne źródło białka zawierającego aminokwasy, które trudno znaleźć w innych zbożach. Quinoa to produkt, który powinien znaleźć się w diecie ubogiej w białka pochodzące z mięsa, jest więc polecana weganom, wegetarianom i osobom, których dieta opiera się przede wszystkim na żywności pochodzenia roślinnego.

Z kolei kasza jaglana to królowa kasz. Jest źródłem witamin z grupy B oraz E, zawiera także żelazo i miedź. Nie zawiera glutenu i ma właściwości antywirusowe.

Przepis na chleb z komosy ryżowej i kaszy jaglanej

Składniki:

  • 3/4 szklanki komosy ryżowej,
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej lub ryżowej,
  • 1 łyżka słodu ryżowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • pół łyżeczki soli himalajskiej,
  • ew. pół łyżeczki majeranku lub innych ulubionych ziół.

Przygotowanie:

  1. Przepłucz komosę i kaszę jaglaną. Odsącz z wody.
  2. Namocz komosę ryżową i kaszą jaglaną. Ziarna kasz powinny być przykryte wodą. Odstaw je na 12 godzin lub dłużej.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  4. Komosę i kaszę odsącz z wody. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną lub ryżową, słód ryżowy, ocet jabłkowy, sól oraz majeranek lub inne zioła.
  5. Na patelni rozpuść olej kokosowy. Dodaj go do reszty składników, wszystko zblenduj.
  6. Jeśli masa jest bardzo rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki.
  7. Masę przełóż do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Chleb piecz przez 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy środek jest już upieczony.

Wskazówki:

  • Jeśli  środek nie upiecze się po godzinie, przy pomocy rękawicy kuchennej wyjmij chleb z formy, odwróć go spodem do góry, połóż w poprzek na blaszce lub bezpośrednio na papierze do pieczenia i piecz jeszcze przez około 15 minut.
  • Do masy możesz dodać pestki dyni, słonecznika, sezam lub nasiona chia.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne