Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt
Bułeczki z kaszy jaglanej i komosy ryżowej

Bułeczki z kaszy jaglanej i komosy ryżowej

Luty 4, 2018 0 comments Article Zdrowe przepisy kulinarne Ania

Bułeczki z kaszy jaglanej i komosy ryżowej nie wymagają dużej ilości pracy, pięknie wyrastają i bardzo dobrze smakują. Przy tym są zdrowe, przygotowane bez glutenu i drożdży. Najlepiej piec je w formie na duże muffiny. Z podanej ilości wychodzi około 8 bułeczek. Jeśli tak jak ja, od czasu do czasu masz ochotę na pieczywo, a unikasz glutenu, zrób bułeczki z kaszy jaglanej i komosy ryżowej.

Przepis na bułeczki z kaszy jaglanej i komosy ryżowej

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu jabłkowego, najlepiej domowego – przepis znajdziesz tutaj,
  • 2,5 łyżek siemienia lnianego w ziarnach,
  • 0,5 łyżki syropu klonowego/ syropu z agawy (w wersji niewegańskiej możesz użyć miodu),
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1,5 łyżki masła ghee (lub w wersji wegańskiej oleju kokosowego)

Przygotowanie:

  1. Kaszę i komosę namocz na noc w wodzie.
  2. Następnego dnia siemię lniane zalej gorącą wodą (woda powinna zakryć ziarna0 i odstaw na około 5-15 minut, do momentu aż zgęstnieje.
  3. Kaszę, komosę, siemię i pozostałe składniki zmiksuj na gładką masę. Jeśli używasz oleju kokosowego, przed zmiksowaniem zmiksuj go.
  4. Formę na muffiny natłuść masłem lub olejem. Wyłóż masę do 3/4 wysokości formy. Masę możesz posypać makiem, czarnym lub białym sezamem, płatkami migdałów, pestkami dyni lub czym jeszcze masz ochotę.
  5. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Piecz bułeczki w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie włącz termoobieg, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Obserwuj czy bułeczki za bardzo się nie rumienią. Szybkość upieczenia zależy od sprawności konkretnego piekarnika 😉
  6. Wystudzić i dopiero wtedy kroić.

Przepis pochodzi z bloga: https://zonazrownowazona.pl/ Dziękuję za inspirację! Genialna receptura!

Wskazówki:

  1. Do masy możesz dodać również 1 łyżkę tahini.
  2. Zamiast komosy ryżowej możesz użyć większej ilości kaszy jaglanej.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bułeczki z kaszy jaglanej i komosy ryżowej
Ania
Opublikowany
2018-02-04
Czas przygotowania
20M
Czas gotowania/pieczenia
35M
Czas przygotowania razem
55M
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Przeczytaj również:

  • Bułeczki bez glutenu i drożdży na mleczku kokosowymBułeczki bez glutenu i drożdży na mleczku kokosowym
  • Gryczane bułki bezglutenoweGryczane bułki bezglutenowe
  • Chleb z komosy ryżowej i kaszy jaglanej – wegański i bezglutenowyChleb z komosy ryżowej i kaszy jaglanej – wegański i bezglutenowy
Tags: bez drożdży, bez jajek, bez kazeiny, bez laktozy, bez pszenicy, dania bezglutenowe, dania wegańskie, dania wegetariańskie, domowe pieczywo, zdrowe śniadanie

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

…

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2021 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy