Bułeczki bez glutenu i drożdży na mleczku kokosowym

Bułeczki bez glutenu i drożdży na mleczku kokosowym

To moje kolejne podejście do bułeczek bez glutenu. Nieskromnie stwierdzam, że udane 🙂 Bułeczki nie dość, że nie mają w sobie glutenu, to są także wegańskie. Dość sporo urosły w piekarniku (co bez użycia drożdży w pieczywie, nie zawsze się zdarza) i mają ciekawy smak – słodki, ale jednocześnie delikatnie pikantny. Bułeczki bez glutenu i drożdży przygotowałam na bazie mleczka kokosowego. Polecam użyć dobrze schłodzonego mleczka z puszki, ponieważ będzie ono odpowiednio gęste.

Przepis na bułeczki bez glutenu i drożdży przygotowane na bazie mleczka kokosowego

Składniki:

  • 90 gram mąki ziemniaczanej,
  • 60 gram mąki kokosowej,
  • 1 i 1/4 łyżeczki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 200 ml mleczka kokosowego z puszki,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • kminek lub rozmaryn do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Mleczko kokosowe schłodź w lodówce przez kilka godzin (im dłużej się chłodzi, tym gęstszą będzie miało strukturę, a na tym powinno Ci zależeć ;)).
  2. W dużej misce połącz ze sobą suche składniki: mąki, ksylitol, sodę, czosnek i sól. Wszystko wymieszaj.
  3. Do suchych składników dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny. Wszystko zmieszaj przy pomocy blendera. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj trochę wody. Jeśli za mokre, dodaj jeszcze trochę mąki kokosowej.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  5. Uformuj niezbyt duże bułeczki. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układaj ich zbyt blisko siebie, ponieważ trochę urosną. Z podanych proporcji powinno Ci wyjść około 8 bułeczek.
  6. Bułeczki posyp kminkiem lub rozmarynem. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut.
  7. Bułeczki będą gotowe, kiedy się zarumienią. Możesz sprawdzić, czy są odpowiednio wypieczone przy użyciu drewnianego patyczka.
  8. Odstaw do ostygnięcia.

Wskazówki:

  • Polecam mleczko kokosowe o składzie z jak największą zawartością kokosa, np. mleczko z Rossmanna.
  • Bułeczki możesz udekorować wybranymi pestkami, np. dyni lub słonecznika. Dobrze sprawdzą się także nasiona maku, sezamu lub chia.
  • Bułeczki przechowuj w papierowej torbie w chlebaku.
5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes