Tort bezglutenowy wegański

Bezglutenowy i wegański tort

Dzisiaj przedstawiam Wam legalny, pyszny, bezglutenowy i wegański tort. Ogromną przyjemnością jest jego kosztowanie, ale jeszcze większą – przygotowywanie go dla kogoś bliskiego. W tym przypadku był to tort urodzinowy dla męża. Zrobiony z miłością, bo nie tylko smaczny i słodki, ale też zdrowy. To wspaniałe, że te przymiotniki nie muszą się wykluczać :). Zapraszam po kawałek bezglutenowego i wegańskiego tortu. Pycha!

Przepis na bezglutenowy i wegański tort

Składniki:

Biszkopt –

  • 2 jabłka,
  • 2 duże banany,
  • 4 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 szklanki mąki ryżowej,
  • 6 łyżek skrobi ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki surowego kakao,
  • 1 szklanka ksylitolu,
  • 1 szklanka oleju kokosowego (lub w wersji niewegańskiej masła ghee),
  • 2 szklanki mleka roślinnego np. owsianego lub ryżowego.

Wskazówki:

  • Zamiast ksylitolu możesz użyć cukru kokosowego.

Masa orzechowa –

  • 20 daktyli,
  • gęsta część z 1 schłodzonego w lodówce przez 12 godzin mleczka kokosowego o objętości 400 ml (jeśli niewielka część mleczka zgęstnieje, użyj gęstej części z 2 puszek mleczka koksowego),
  • 3 łyżki dobrego masła orzechowego (np. migdałowego lub masła z nerkowców),
  • garść malin.

Masa czekoladowa –

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki surowego kakao,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka ksylitolu.

Bita śmietana –

  • stała część z mleczka kokosowego 400 ml,
  • 2 łyżki cukru pudru z ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki agar-agar (lub w wersji niewegańskiej 1 łyżeczka żelatyny).

Dekoracja –

  • garść płatków kokosowych,
  • garść wiórków z gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Bezglutenowy tort

Biszkopt –

  1. Umyj, obierz i zetrzyj jabłko na tarce. Banana obierz i pokrój. Siemię lniane zmiel na proszek – blenderem lub w młynku do kawy. Zalej je szklanką gorącej wody, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  2. W jednej misce połącz ze sobą suche składniki: mąki, proszek, sodę, skrobię ziemniaczaną, ksylitol i ksylitol. Wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą banana, starte jabłko i siemię lniane oraz roztopiony olej kokosowy i mleko. Zblenduj mokre składniki. Następnie stopniowo dodawaj je do suchych składników i wymieszaj dużą łyżką lub łopatką. Biszkopt podziel na 3 części.
  3. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Piecz każdą część (każdy biszkopt) osobno przez ok. 20 minut.
  4. Odstaw biszkopty do ostygnięcia.

Masa orzechowa –

  1. Daktyle wypestkuj i namocz przez ok. 10 minut we wrzątku (chyba, że używasz świeżych daktyli, wtedy nie jest to konieczne).
  2. Odsączone daktyle połącz z masłem orzechowym i mleczkiem kokosowym. Zblenduj. Wymieszaj masę i wrzuć do niej maliny.

Masa czekoladowa –

  1. Umyj i obierz awokado. Zmiksuj je z masłem orzechowym, ksylitolem i kakao.

Bita śmietana –

  1. Cukier puder z kyslitolu (zmiksowany na proszek ksylitol) i mleczko kokosowe ubij. Na koniec dodaj agar-agar. Wymieszaj.

Przełożenie biszkoptów i dekoracja –

  1. Na pierwszy biszkopt nałóż masę orzechową.
  2. Nałóż na niego drugi biszkopt, delikatnie dociśnij, posmaruj masą czekoladową.
  3. Nałóż i delikatnie dociśnij kolejny biszkopt.
  4. Wyłóż bitą śmietanę z mleczka kokosowego. Możesz posmarować nią także boki tortu.
  5. Wierzch tortu udekoruj płatkami kokosowymi i wiórkami czekoladowymi (starta na tarce gorzka czekolada).
  6. Schłodź przez noc w lodówce.

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bezglutenowy i wegański tort
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania/pieczenia
Czas przygotowania razem
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *