Dzisiaj przedstawiam Wam legalny, pyszny, bezglutenowy i wegański tort. Ogromną przyjemnością jest jego kosztowanie, ale jeszcze większą – przygotowywanie go dla kogoś bliskiego. W tym przypadku był to tort urodzinowy dla męża. Zrobiony z miłością, bo nie tylko smaczny i słodki, ale też zdrowy. To wspaniałe, że te przymiotniki nie muszą się wykluczać :). Zapraszam po kawałek bezglutenowego i wegańskiego tortu. Pycha!
Przepis na bezglutenowy i wegański tort
Składniki:
Biszkopt –
2 jabłka,
2 duże banany,
4 łyżki siemienia lnianego,
2 szklanki mąki ryżowej,
6 łyżek skrobi ziemniaczanej,
1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
4 łyżki surowego kakao,
1 szklanka ksylitolu,
1 szklanka oleju kokosowego (lub w wersji niewegańskiej masła ghee),
2 szklanki mleka roślinnego np. owsianego lub ryżowego.
Wskazówki:
Zamiast ksylitolu możesz użyć cukru kokosowego.
Masa orzechowa –
20 daktyli,
gęsta część z 1 schłodzonego w lodówce przez 12 godzin mleczka kokosowego o objętości 400 ml (jeśli niewielka część mleczka zgęstnieje, użyj gęstej części z 2 puszek mleczka koksowego),
3 łyżki dobrego masła orzechowego (np. migdałowego lub masła z nerkowców),
garść malin.
Masa czekoladowa –
1 dojrzałe awokado,
2 łyżki surowego kakao,
2 łyżki masła orzechowego,
1 łyżka ksylitolu.
Bita śmietana –
stała część z mleczka kokosowego 400 ml,
2 łyżki cukru pudru z ksylitolu,
1/2 łyżeczki agar-agar (lub w wersji niewegańskiej 1 łyżeczka żelatyny).
Dekoracja –
garść płatków kokosowych,
garść wiórków z gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Biszkopt –
Umyj, obierz i zetrzyj jabłko na tarce. Banana obierz i pokrój. Siemię lniane zmiel na proszek – blenderem lub w młynku do kawy. Zalej je szklanką gorącej wody, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
W jednej misce połącz ze sobą suche składniki: mąki, proszek, sodę, skrobię ziemniaczaną, ksylitol i ksylitol. Wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą banana, starte jabłko i siemię lniane oraz roztopiony olej kokosowy i mleko. Zblenduj mokre składniki. Następnie stopniowo dodawaj je do suchych składników i wymieszaj dużą łyżką lub łopatką. Biszkopt podziel na 3 części.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Piecz każdą część (każdy biszkopt) osobno przez ok. 20 minut.
Odstaw biszkopty do ostygnięcia.
Masa orzechowa –
Daktyle wypestkuj i namocz przez ok. 10 minut we wrzątku (chyba, że używasz świeżych daktyli, wtedy nie jest to konieczne).
Odsączone daktyle połącz z masłem orzechowym i mleczkiem kokosowym. Zblenduj. Wymieszaj masę i wrzuć do niej maliny.
Masa czekoladowa –
Umyj i obierz awokado. Zmiksuj je z masłem orzechowym, ksylitolem i kakao.
Bita śmietana –
Cukier puder z kyslitolu (zmiksowany na proszek ksylitol) i mleczko kokosowe ubij. Na koniec dodaj agar-agar. Wymieszaj.
Przełożenie biszkoptów i dekoracja –
Na pierwszy biszkopt nałóż masę orzechową.
Nałóż na niego drugi biszkopt, delikatnie dociśnij, posmaruj masą czekoladową.
Nałóż i delikatnie dociśnij kolejny biszkopt.
Wyłóż bitą śmietanę z mleczka kokosowego. Możesz posmarować nią także boki tortu.
Wierzch tortu udekoruj płatkami kokosowymi i wiórkami czekoladowymi (starta na tarce gorzka czekolada).
Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.
Naturalne kosmetyki
Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OKWięcej informacji
Dodaj komentarz