Bezglutenowy piernik z buraków

Bezglutenowy piernik z buraków

Nie przepadam za świętami. Ale uwielbiam wszystkie bożonarodzeniowe wypieki. Dlatego nawet nie jedząc glutenu, nie mogę ich sobie odmówić. Szczególnie, że gwiazdkowe ciasta mogą być zdrowe! Nie trzeba do nich dodawać ani glutenu, ani drożdży. Ba! Obejdą się też bez proszku do pieczenia i kilogramów cukru! Możesz dodać do nich inne składniki. Na przykład buraka, na bazie, którego upieczesz bezglutenowy piernik. Powiem Ci coś jeszcze – zajadać się nim będą także Ci, którzy twierdzą, że wszystko co bezglutenowe jest niesmaczne i Ci, co unikają ciast na bazie warzyw, jak diabeł święconej wody.

Bezglutenowy piernik z buraków – nie tylko na święta 😉

Przepis na bezglutenowy i wegański piernik z buraka

Piernik z burakiem – składniki:

  • 300 gram świeżych startych buraków,
  • 50 gram zmielonego siemienia lnianego,
  • 175 ml gorącej wody,
  • 50 gram mąki ziemniaczanej,
  • 250 gram mąki ryżowej,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 gram ksylitolu,
  • 225 oleju,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 200 gram domowych powideł śliwkowych lub niskosłodzonego dżemu żurawinowego (u mnie domowy dżem malinowy bez cukru),
  • 1 gorzka czekolada min. 80%.

Piernik buraczny – przygotowanie:

  1. Buraka umyj, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przy pomocy blendera z funkcją tarcia.
  2. Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą, precyzyjnie wymieszaj i odstaw na 3 minuty.
  3. Ksylitol rozdrobnij przy pomocy drewnianej łyżki. Zalej go olejem (np. olejem z pestek winogron). Wszystko zmiksuj dodając siemię lniane, a potem startego buraka (razem z sokiem, który puściło warzywo, lub warzywa, jeśli buraki były małe i użyłeś ich więcej). Zakończ miksowanie, kiedy wszystkie składniki się połączą.
  4. Wsyp suche składniki: mąki, przyprawę do piernika i sodę. Jeszcze raz zmiksuj.
  5. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Uruchom funkcję „termoobieg”.
  6. Formę (podłużna blaszka) potraktuj delikatnie tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do formy (masa powinna być gęsta). Wyrównaj powierzchnię ciasta i piecz ok. 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdź patyczkiem czy piernik nie jest surowy.
  7. Odstaw ciasto do wystygnięcia. Potem przekrój je wzdłuż i posmaruj powidłami lub dżemem.
  8. Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej nią piernik buaraczany.

 

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes