Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt
Bezglutenowy piernik marchewkowy

Bezglutenowy piernik marchewkowy

Grudzień 17, 2018 0 comments Article Zdrowe przepisy kulinarne Ania

To już mój drugi piernik na bazie warzyw. Zachęcam Was do skosztowania także piernika z buraków. Marchewka, podobnie jak burak nadaje wypiekom pożądanej słodyczy! Dlatego bezglutenowy piernik marchewkowy smakuje tak dobrze. Ciasto imponująco wyrasta i pięknie pachnie! Obierajcie marchewki, odpalajcie piekarniki i do dzieła!

Bezglutenowy piernik marchewkowy – przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej,
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej,
  • 3 łyżki kakao (najlepiej surowego),
  • 2 szklanki utartej marchewki,
  • 1 szklanka ksylitolu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka płynnego oleju (jeśli użyjesz oleju kokosowego, wcześniej rozpuść go w rondelku),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej bez cukru,
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, mandarynki lub cytryny

Do przełożenia:

  • dżem 100% bez cukru

Polewa:

  • 1 gorzka czekolada min. 70%.

Dekoracja:

  • świeża żurawina

Bezglutenowy piernik bez cukru – przygotowanie:

  1. W jednej dużej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki: mąki, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i ksylitol.
  2. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj olej. Wszystko zmiksuj razem z ksylitolem. Dodaj marchewkę i skórkę z pomarańczy/mandarynki/cytryny i zmiksuj ponownie.
  3. Masę stopniowo połącz z suchymi składnikami cały czas miksując.
  4. Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do wypieków. Przelej na nią ciasto.
  5. Piecz w 180 stopniach przez godzinę.
  6. Ciasto studź w uchylonym piekarniku.
  7. Po wystudzeniu wyjmij z formy, rozkrój wzdłuż i posmaruj piernik dżemem.
  8. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polej piernik. Udekoruj żurawiną.

Wskazówki:

  • zamiast mąki jaglanej możesz użyć np. mąki kokosowej lub kukurydzianej,
  • piernik możesz udekorować także wiórkami kokosowymi.

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Bezglutenowy piernik marchewkowy
Ania
Opublikowany
2018-12-17
Czas przygotowania
20M
Czas gotowania/pieczenia
60M
Czas przygotowania razem
1H20M

Przeczytaj również:

  • Bezglutenowy piernik z burakówBezglutenowy piernik z buraków
  • Świąteczne pierniczki bez glutenuŚwiąteczne pierniczki bez glutenu
  • Deser z kaszy jaglanej z nutą przyprawy korzennejDeser z kaszy jaglanej z nutą przyprawy korzennej
Tags: bez drożdży, bez kazeiny, bez laktozy, bez pszenicy, dania bezglutenowe, dania wegetariańskie, zdrowe słodycze

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

…

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2021 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy