Bezglutenowy mazurek z budyniem z kaszy jaglanej

Bezglutenowy mazurek z budyniem z kaszy jaglanej

Wielkanoc to czas mazurków. Kolorowe, z bakaliami, z czekoladą, dekorowane lukrem lub owocami. Nie można odmówić im różnorodności. Wśród nich znalazło się także miejsce na bezglutenowy mazurek. Jest to zarazem pierwszy mazurek w moim życiu 🙂 Spód przygotowałam na bazie płatków owsianych, a krem zrobiłam z budyniu z kaszy jaglanej. Całość dopełniają mrożone borówki, gorzka czekolada i odrobina migdałów. Podobno wyszła „pychota” :))

Przepis na bezglutenowy mazurek

Składniki na spód:

  • 140 gram oleju kokosowego,
  • 60 gram ksylitolu,
  • 2 łyżki oliwy (lub dodatkowe 2 łyżki oleju kokosowego),
  • 180 gram mąki ryżowej,
  • 100 gram bezglutenowych płatków owsianych,
  • 2 łyżki gęstego mleka roślinnego (użyłam mleka jaglanego domowej roboty).

Składniki na budyń z kaszy jaglanej:

  • 2 szklanki mleka jaglanego (lub innego mleka roślinnego),
  • 4 łyżki kaszy jaglanej,
  • 3 łyżki ksylitolu (w wersji niewegańskiej możesz użyć miodu),
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/2 szklanki borówek.

Dekoracja:

  • 1/4 szklanki borówek,
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie spodu:

  1. Na suchej patelni podpraż płatki owsiane. Odłóż je na bok i ostudź. Na tej samej patelni rozpuść olej kokosowy.
  2. W dużej misce połącz ze sobą płatki owsiane, rozpuszczony olej kokosowy, oliwę, ksylitol, mleko roślinne i mąkę. Wszystko zmiksuj przy pomocy blendera. Jeśli ciasto ma zbyt rzadką konsystencję, dodaj jeszcze trochę mąki.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Na blaszce wyłóż papier do wypieków i przelej na niego masę na spód. Piecz spód przez 20-30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdź czy ciasto lekko się zarumieniło.
  4. Po upieczeniu odstaw ciasto do ostudzenia.

Przygotowanie budyniu z kaszy jaglanej:

  1. Do rondelka wlej mleko. Kaszę opłucz na sitku i wsyp do mleka. Dodaj ksylitol i olej kokosowy. Wszystko pomieszaj.
  2. Gotuj do momentu, kiedy budyń będzie miał bardzo gęstą i gładką konsystencję. Podczas gotowania co jakiś czas mieszaj budyń.
  3. Ugotowany budyń zmiksuj z borówkami. Odłóż na chwilę do ostygnięcia.
  4. Wyłóż budyń na upieczony spód.

Dekoracja:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. W międzyczasie udekoruj ciasto borówkami lub innymi owocami i płatkami migdałowymi.
  3. Ozdób ciasto rozpuszczoną czekoladą.

Wskazówki:

  • do dekoracji warto użyć także wiórków kokosowych, orzechów, suszonych owoców lub rodzynek,
  • zamiast mąki ryżowej możesz użyć mąki kokosowej,
  • przepis na spód ciasta możesz wykorzystać w wielu innych wypiekach, a budyń z kaszy jaglanej to pomysł na zdrowy i szybki deser!

 

5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne