Bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej

Bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej

Kolejna odsłona pieczywa bez glutenu. Tym razem jest to bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej. Warto jeść go nie tylko wtedy, gdy stronimy od tradycyjnego pieczywa, ponieważ kasza jaglana zawiera krzemionkę, która ma dobroczynny wpływ na stawy, kondycję włosów, paznokci i skóry. Oprócz tego jest bogata w magnez, wapń i żelazo. Zrobiony z niej chleb jest więc bardzo zdrowy. Co równie ważne, jego przygotowanie nie jest skomplikowane 🙂

 

Bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej (białej lub brązowej),
  • 400 g kaszy jaglanej,
  • 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub 1 i 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia),
  • 5 łyżek oleju (ja użyłam oleju z pestek winogron),
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • tłuszcz do posmarowania formy do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. Opłukaj i odsącz kaszę jaglaną. Zagotuj wodę i wsyp do niej kaszę. Gotuj ją na małym ogniu. Po kwadransie woda powinna wsiąknąć w kaszę. Wtedy ściągnij garnek z ognia. Przykryj i odstaw na 15-20 minut.
  2. Przygotuj dużą miskę. Przesiej do niej mąkę ryżową, wsyp siemię lniane, sodę (lub proszek do pieczenia) i sól. Wymieszaj.
  3. Do suchych składników dodaj miód i olej. Wlej także wodę i wsyp wcześniej przygotowaną kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką. Przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej godzinę (może być dłużej).
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę na chleb. Piecz około godzinę (sprawdź czy chleb jest już gotowy przy użyciu patyczka, wbij go do masy, jeśli patyczek będzie suchy, oznacza to, że możesz wyjąć chleb z piekarnika).
  5. Upieczone pieczywo zostaw w keksówce przez 12 godzin. Spowoduje to, że chleb będzie się mniej kruszył.
  6. Chleb przechowuj przez 2-3 dni w papierowej torbie. Chleb z kaszy jaglanej jest dość wilgotny, dlatego może dość szybko się zepsuć.
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Categories: Naturalne sposoby, Przepisy i produkty kulinarne

  • anna

    Chleb nie wyszedł. Jest do wyrzucenia po 2 godz w piekarniku. Robiony dokładnie wg zamieszczonego wyżej przepisu.
    Do tego jest niesmaczny:(

  • Anno nie dajemy gwarancji, że chleb wyjdzie 🙂 Chleb wykonany według tego przepisu powinien być wilgotny w środku, ale to nie znaczy, że jest surowy :). Ja do jednego chleba robię czasami trzy, cztery podejścia za nim wyjdzie idealnie.