Bezglutenowy chleb gryczany

Bezglutenowy chleb gryczany

Jest kapryśny. Nie zawsze wychodzi. Czasami ma zbyt wilgotny środek. Bezglutenowy chleb gryczany nie lubi kombinacji, otwierania piekarnika podczas pieczenia i zbyt wielu dodatków. Najlepiej wychodzi wtedy, kiedy piekący ma dobry dzień. Podobno domowe chleby tak mają. U mnie ta zasada zawsze się sprawdza.

Nie bój się tego przepisu. Do pieczenia zabierz się, kiedy będziesz mieć dobry humor. Własnoręcznie zrobiony domowy chleb gryczany jeszcze bardziej Cię uszczęśliwi. Serio.

Przepis na bezglutenowy chleb gryczany

Składniki na jedną małą ą foremkę:

  • 2 szklanki mąki gryczanej (najlepiej białej),
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (możesz użyć zmielonego siemienia, ale bardziej wartościowe są nieprzetworzone ziarna),
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika,
  • 3 łyżki tapioki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki miodu (u mnie najczęściej jest to miód z mleczy),
  • pół łyżeczki soli (jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak potraw, dodaj pełną łyżeczkę soli),
  • dodatkowo możesz uzupełnić smak chleba ziołami, np. czarnuszką lub kozieradką, ale nie jest to konieczne.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mąkę gryczaną, tapiokę, skrobię ziemniaczaną. Dodaj siemię lniane, pestki słonecznika oraz sól. Wszystko wymieszaj.
  2. Do przygotowanych składników dolej wodę, miód i olej. Możesz dodać również inne przyprawy.
  3. Wszystko wymieszaj, dodaj sodę i jeszcze raz wymieszaj.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Przygotuj foremkę. Nasmaruj je tłuszczem, posyp mąką i wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do formy. Wierzch chleba posyp ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.
  6. Piecz przez 45-50 minut. Po tym czasie zostaw chleb na kilka minut w wyłączonym piekarniku.
  7. Odstaw chleb do wystudzenia. Przechowuj go w papierowej torbie przez kilka dni.

Wskazówki:

  • Jeśli lubisz słodkie chleby, do masy dodaj garść rodzynek.
  • Zamiast tapioki możesz użyć babki płesznik.
5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote