Bezglutenowe zamiast chleba

Bezglutenowe muffiny zamiast chleba

Kanapki. Kolejne ulubione danie z czasów z glutenem. Wtedy robione z chleba tostowego o składzie, który dzisiaj przyprawia mnie o zawrót głowy. Obecnie często przygotowywane na bazie tego przepisu – przepisu na bezglutenowe muffiny zamiast chleba. Trudno było mi nazwać to danie, ponieważ jest ono połączeniem babeczek i chleba. Sam zdecydujesz czy dla Ciebie jest ono bardziej jak pieczywo, czy jak muffinki. Dla mnie najważniejsze jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko, a posmarowane masłem lub oliwą, podane z ulubionymi warzywami z powodzeniem zastępuje tradycyjne kanapki.

Przepis na bezglutenowe muffinki

Składniki:

  • 6 łyżek mąki z cieciorki lub mąki z brązowego ryżu,
  • 2  łyżki mąki kokosowej,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 żółtka (jeśli możesz jeść białko jajek, możesz użyć 2 całych jajek),
  • 2 łyżki masła ghee,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól himalajska do smaku,
  • świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Masło rozpuść, a potem odłóż do wystygnięcia.
  3. Mąki przesiewamy przez sitko, łączymy z sodą, masłem, jajkami i dokładnie mieszamy.
  4. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Jeszcze raz mieszamy.
  5. Blachę do pieczenia muffin natłuszczamy, otwory napełniamy masą (do 3/4 wysokości).
  6. Pieczemy 20 minut (w razie potrzeby dłużej).
  7. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia na 2-3 godziny i kroimy na „kromki”.

 

2.00 avg. rating (69% score) - 1 vote