Bezglutenowe muffinki z agrestem

Bezglutenowe muffinki z agrestem

Bezglutenowe muffinki z agrestem to deser pełen sprzeczności. Kwaśny, za sprawą agrestu; słodki, dzięki dodatkowi bananów. Wakacyjny, chociaż przygotowany w piekarniku (upały i piekarnik = darmowa sauna w kuchni). Pyszny, ale niepracochłonny. Bezglutenowy, a miłośnicy pszenicy nim nie gardzą 🙂

Przepis na bezglutenowe muffinki z agrestem

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 1 szklanka mąki jaglanej,
  • 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 2 szklanki agrestu,
  • 1 duży banan,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • ekologiczny aromat waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. W misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, płatki owsiane, ksylitol.
  3. W drugim naczyniu połącz ze sobą pokrojonego banana, mleko roślinne, olej i aromat waniliowy.
  4. Połącz ze sobą suche i mokre składniki, dokładnie wymieszaj.
  5. Agrest umyj, odkrój jego końcówki i dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj.
  6. Masę nakładaj do papierowych lub silikonowych foremek na muffiny.
  7. Piecz 30-35 minut (do suchego patyczka).

Dlaczego warto jeść agrest?

Agrest jest sprzymierzeńcem zdrowych jelit, ponieważ zawiera duże ilości błonnika. Powinny po niego sięgać także osoby, które chcą przybrać na wadze (tak, są takie!), gdyż pobudza apetyt. Agrest ma również właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a to dlatego, że działa moczopędnie.

Wskazówki:

  • Jeśli nie masz nietolerancji lub alergii na jajka, zamiast banana możesz użyć 2 jajek.
5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne