Bezglutenowe ciasteczka kokosowo kakaowe z cynamonem i wanilią

Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-kakaowe

Ogromny wpływ na nasze zdrowie mamy my sami. Każdego dnia o nim decydujemy, na przykład układając swoje menu. Zamiast iść na łatwiznę, zdecyduj się na zdrowe i ekologiczne produkty. Alternatywą dla sklepowych słodyczy nafaszerowanych chemią są zdrowe ciasteczka. Dzisiaj proponuję bezglutenowe ciasteczka kokosowo-kakaowe. Nie znajdziesz w nich spulchniaczy, konserwantów, czy oleju palmowego. Zrób je, kiedy przyjdzie Ci ochota na coś słodkiego, i pamiętaj, że jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale przede wszystkim inwestycja w Twoje zdrowie.

Dzisiejszy wpis to przykład na zdrowe i pełne wartości odżywczych ciasteczka. Przygotowanie ich zajmie Ci chwilę, a smak korzennych ciasteczek będzie towarzyszył Ci długo ☺

Smacznego!

Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-kakaowe – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kokosowej,
  • 1 szklanka bezglutenowej mąki owsianej,
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej wanilii,
  • 200 g masła ghee,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 3 banany,
  • pół łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj na gładką masę.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Do masła dodaj pokrojone na drobne kawałki banany i miód. Wszystko dobrze zmiksuj.
  4. Do masy dodaj wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  5. Z ciasta uformuj ciasteczka, do tego celu możesz wykorzystać foremki o dowolnych kształtach.
  6. Piecz w piekarniku przez około 25 minut.

Wskazówki:

  • Jeśli nie masz nietolerancji lub alergii na gluten, możesz użyć zwykłej mąki owsianej.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne