Natury FankiZdrowe przepisy i naturalne kosmetyki
  • Agnieszka
  • Ania
  • Regulamin
  • Kontakt
Ciasteczka z batatów

Bezglutenowe ciasteczka z batata

Luty 3, 2018 0 comments Article Zdrowe przepisy kulinarne Ania

Batat to jeden ze zdrowych produktów, do których nie mógł przekonać się mój mąż. Do czasu kiedy zrobiłam z tego warzywa ciastka. „Nie wiem z czego to, ale pycha” – stwierdził po zjedzeniu kilku sztuk. Bezglutenowe ciasteczka z batata zniknęły w mgnieniu oka. Dla mnie zostały tylko dwie sztuki 🙂 Ale to nic, najważniejsze, że innym smakuje, to zawsze cieszy najbardziej 🙂

Przepis na bezglutenowe ciasteczka z batata

Składniki:

  • 1 średni batat,
  • 70 gram masła z nerkowców, masła migdałowego lub innego masła orzechowego,
  • 80 gram syropu klonowego lub z agawy (w wersji niewegańskiej możesz użyć miodu),
  • 110 gram mąki ryżowej (najlepiej z brązowego ryżu lub z ryżu basmati),
  • 110 gram mąki jaglanej (lub mąki owsianej bezglutenowej),
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka sody lub 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • garść rodzynek,
  • kilka suszonych moreli (lub innych suszonych owoców),
  • szczypta soli himalajskiej,
  • odrobina ekologicznego aromatu pomarańczowego,
  • odrobina aromatu waniliowego.

Ciastka z batatów

Przygotowanie:

  1. Batata upiecz w piekarniku – może to potrwać około godziny. Ewentualnie obierz go, pokrój na kawałki i ugotuj. Ostudź batata i zmiksuj go na puree.
  2. Do dużej miski przełóż puree, mąki, słodziło, sodę lub proszek do pieczenia, sól i aromaty oraz połowę rodzynek. Wszystko zblenduj. Do masy dodaj rodzynki i pokrojone morele lub inne suszone owoce.
  3. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na niej masę formując okrągłe ciastka. Piecz 10 minut, przełóż ciastka na drugą stronę i piecz kolejne 10-15 minut.
  4. Odstaw do ostygnięcia i wcinaj.

Wskazówki:

  1. Ciastka możesz posypać orzechami, sezamem lub płatkami migdałów/płatkami kokosowymi.

O właściwościach batatów pisałam tutaj

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bezglutenowe ciasteczka z batata
Ania
Opublikowany
2018-02-03
Czas przygotowania
10M
Czas gotowania/pieczenia
25M
Czas przygotowania razem
35M

Przeczytaj również:

  • Pizza z batataPizza z batata
  • Ciastka z dyni i żurawiny – bezglutenowe i wegańskieCiastka z dyni i żurawiny – bezglutenowe i wegańskie
  • Bezglutenowe ciasteczka kokosowo-kakaoweBezglutenowe ciasteczka kokosowo-kakaowe
Tags: bez drożdży, bez jajek, bez kazeiny, bez laktozy, bez pszenicy, dania bezglutenowe, dania wegańskie, dania wegetariańskie, zdrowe śniadanie, zdrowe słodycze

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Obserwuj nas na instagramie:

…

Wyszukaj

Polub nas na FB!

Zdrowe przepisy i naturalne kosmetyki – blog

Zdrowe przepisy

Na naszym blogu znajdziesz przede wszystkim przepisy bez glutenu, dania wegańskie i potrawy wegetariańskie. W naszym menu nie brakuje jednak także dobrej ryby, tradycyjnego rosołu i ulubionej wątróbki. Nie wpisujemy się w kulinarne schematy, jemy zdrowo, ale zgodnie z naszą intuicją.

Naturalne kosmetyki

Najlepsze kosmetyki to te naturalne. Przygotowujemy je na bazie ulubionej lawendy, ale dodajemy do nich również olejki, które są największym kosmetycznym skarbem natury.

Copyright Natury Fanki 2021 - Theme by ThemeinProgress

Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć Ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informacje o tym, jak korzystasz z tej strony, są udostępniane Google. Korzystając z niej, zgadzasz się na to.OK Więcej informacji
Privacy & Cookies Policy