Bezglutenowa tarta ze szparagami

Bezglutenowa tarta ze szparagami i pieczarkami

W dzisiejszym wpisie rolę główną gra bezglutenowa tarta ze szparagami i pieczarkami. Jest prosta w wykonaniu, krucha i dobra w smaku. Dobra na odświętną kolację lub obiad. Odkrojony kawałek możesz włożyć do lunchoboxa lub odgrzać na śniadanie. Sezon na szparagi trwa krótko, więc korzystaj póki możesz! Dlaczego warto je jeść? Zawierają kwas foliowy – pierwiastek szczególnie cenny dla kobiet planujących ciążę; witaminę C i A – poprawiające stan skóry, paznokci, włosów; wapń oraz fosfor ważne dla zdrowia kości i zębów oraz błonnik wspomagający funkcjonowanie jelit. Wystarczy Ci tyle argumentów?

Jeśli to za mało, wiedz, że szparagi to także źródło:

  • inuliny – prebiotyku wspomagającego dobre bakterie jelitowe,
  • glutationu, który zapobiega nowotworom.

Ponadto szparagi:

  • zwiększają krzepliwość krwi,
  • są polecane osobom z nadciśnieniem, ponieważ maja mało sodu,
  • są dobrym afrodyzjakiem 🙂

Bezglutenowa tarta ze szparagami i pieczarkami – przepis

Przepis na formę o średnicy 28 cm.

Składniki na spód:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 1 szklanka mąki jaglanej (lub ryżowej),
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki (lub mąki ziemniaczanej),
  • 1/2 szklanki zimnej wody,
  • 10 łyżek masła ghee

Składniki na wypełnienie:

  • 1 szklanka gęstego mleczka kokosowego,
  • 8-10 zielonych szparagów,
  • 8-10 pieczarek,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • sól himalajska,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka oregano.

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj ciasto na tartę. Masło posiekaj nożem, dodaj mąki i wodę. Pomieszaj. Ręką uformuj kulę. Owiń ją folią i przełóż do lodówki na minimum godzinę.
  2. Pieczarki pokrój. Szparagi umyj, osusz, odkrój twarde końce. Mleczko kokosowe zblenduj, posól, dodaj pieprz, czosnek niedźwiedzi, oregano. Pomieszaj.
  3. Wyciągnij ciasto z lodówki. Odstaw na 15 minut. Formę na tartę posmaruj tłuszczem, wyłóż na nią papier do pieczenia. Delikatnie rozwałkuj ciasto na potraktowanej niewielką ilością mąki stolnicy i wyłóż je na formę. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (opcja góra-dół) i piecz spód przez 20-25 minut (aż ciasto uzyska lekko złoty kolor).
  4. Wyciągnij tartę z piekarnika. Na ciasto wyłóż szparagi i pieczarki, polej mleczkiem kokosowym z przyprawami. Piecz jeszcze około 30 minut, do momentu aż masa delikatnie zastygnie.

Wskazówki:

  • Jeśli zostanie Ci ciasta, resztą możesz udekorować wierzch tarty lub je zamrozić i wykorzystać do innej tarty.
  • Z podanego przepisu zamiast tarty możesz przygotować tartaletki.
  • Ciasto jest bezglutenowe, więc jest też bardziej kruche niż tradycyjne.
  • W wersji wegańskiej zamiast masła możesz użyć oleju kokosowego.
5.00 avg. rating (99% score) - 2 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne