Bezglutenowa tarta z rabarbarem

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami

Nadeszła pora na rabarbar, a na straganach zaczynają pojawiać się truskawki 🙂 To czas na ciasto z tymi sezonowymi rarytasami. U mnie jest to bezglutenowa tarta z rabarbarem, która najlepiej smakuje z keksem śmietany przygotowanej na bazie gęstego mleczka kokosowego i filiżanką herbaty. Jest wiosenna i kolorowa, ot takie pozytywne ciasto. A do tego zdrowe, bo bez glutenu, nabiału i cukru. Sprawdź, jak je przygotować.

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami – przepis

Składniki na spód:

  • 200 gram bezglutenowej mąki owsianej,
  • 3 łyżki jogurtu roślinnego,
  • 5 łyżek masła ghee lub oleju kokosowego,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego,
  • 1/2 szklanki wody.

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 10-12 truskawek,
  • laska cynamonu,
  • 5 łyżek ksylitolu.

Dodatkowo:

  • śmietanka kokosowa,
  • truskawki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W międzyczasie przygotuj nadzienie: rabarbar i truskawki umyj. W garnku zagotuj wodę. Pokrój rabarbar w kostkę i wrzuć do wody. Dodaj do niej ksylitol, laskę cynamonu i aromat pomarańczowy. Rabarbar gotuj do miękkości, odsącz go z wody (możesz ją wykorzystać do picia, powstał bowiem pyszny kompot z rabarbaru) i cynamonu,  odstaw nadzienie do ostygnięcia. Truskawki pokrój w plasterki.
  2. Na patelni rozpuść masło ghee lub olej kokosowy. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  3. Przygotuj spód ciasta: zmiksuj olej i jogurt roślinny. Dodaj ksylitol i aromat. Mąkę zmieszaj z sodą lub proszkiem do pieczenia, dodaj sól. Tak przygotowaną mieszankę z suchych składników stopniowo dodawaj do zmiksowanego tłuszczu i jogurtu. Miksuj  z wodą do uzyskania gęstego ciasta. W razie potrzeb dosyp trochę mąki.
  4. Uformuj kulę z ciasta, przełóż je na deskę lub stolnicę posypaną mąką. Delikatnie rozwałkuj.
  5. Formę posmarowaną tłuszczem wyłóż ciastem (ok 3/4 ciasta). Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10-20 minut.
  6. Z reszty ciasta przygotuj kruszonkę. Posiekaj ciasto nożem i delikatnie pokrusz je przy pomocy dłoni.
  7. Na podpieczony spód wyłóż nadzienie z rabarbaru. Dodaj pokrojone truskawki. Posyp kruszonką. Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut (tryb góra-dół).
  8. Ciasto odstaw do ostygnięcia.

Wskazówki:

  • Zamiast cynamonu do ciasta możesz dodać wanilię.
  • Ciasto na tartę warto przed pieczeniem włożyć uformowane w kulę i zawinięte w folię na godzinę do lodówki, wtedy łatwiej będzie je rozwałkować.

 

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes

Categories: Przepisy i produkty kulinarne