Pizza z kasyz jaglanej

Bezglutenowa pizza z kaszy jaglanej

Tradycyjna pizza przygotowana na mące pszennej jest pyszna. Delikatne ciasto, składniki farszu, które akurat udało się wyszperać w lodówce, sos pomidorowy wszystkie te elementy dają wspaniały efekt. Niestety, takie danie nie jest zbyt zdrowe, szczególnie dla osób, które nie tolerują glutenu. Na szczęście nie ma rzeczy niezastąpionych. Zamiast mąki pszennej możesz użyć kaszy jaglanej, która nie dość, że ma właściwości oczyszczające organizm, to na dodatek jest bardzo smaczna. Bezglutenowa pizza z kaszy jaglanej  wypróbuj przepis.

Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanejPizza z kaszy jaglanej przepis

Składniki na jedną średniej wielkości pizzę lub dwie mniejsze:

Składniki na spód:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 jajka,
  • sól himalajska do przyprawienia,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • zioła prowansalskie (najlepiej świeże),
  • bazylia (najlepiej świeża).

Składniki na wierzch:

  • 1 mozarella (najlepiej Zott, producent deklaruje, że jest bezglutenowa, więcej możesz przeczytać tutaj),
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • mały słoik suszonych pomidorów (najlepiej domowej produkcji :)),
  • garść rzeżuchy,
  • kilka listków bazylii.

Domowy sos pomidorowy:

  • mały słoik domowego przecieru pomidorowego,
  • kilka ząbków czosnku,
  • pieprz,
  • sól himalajska,
  • bazylia (najlepiej świeża).

Przygotowanie:

  1. Kaszę przepłucz, ugotuj w dwóch szklankach wody przez około 15-20 minut (kasza musi być ugotowana na gęsto) i odcedź. Połącz ją z jajkami. Dopraw pieprzem, solą, bazylią i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszaj lub zblenduj (powinna powstać gęsta masa).
  2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  3. Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem, wyłóż papierem do wypieków i na tym równomiernie rozprowadź kaszę jaglaną. Piecz przez 10 minut.
  4. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Posiekaj czosnek, połącz go z przecierem, dopraw solą, pieprzem i sporą ilością bazylii. Wymieszaj.
  5. Wyciągnij spód pizzy, posmaruj go sosem. Mozzarellę odsącz z wody, pokrój w cienkie plastry, rozłóż na pizzy. Suszone pomidory odsącz z zalewy, ułóż na pizzy. Piecz przez 20 minut.
  6. Umyj pomidorki koktajlowe, ułóż je na pizzy. Udekoruj kilkoma listkami bazylii i rzeżuchą.

Wskazówki:

  • Na wierzchu pizzy możesz położyć inne składniki, na przykład: ugotowane brokuły, pieczonego indyka, rukolę albo delikatnie podsmażone pieczarki.
  • Pizzę warto podawać z domowym sosem czosnkowym.
5.00 avg. rating (99% score) - 1 vote
  • Magdalena D

    Super przepis chyba spróbuję upiec juz dziś 🙂 mam nadzieje ze sie uda bo nie sądziłam ze istnieją przepisy na bezglutenowa pizze bez drożdży 🙂

  • Koniecznie wypróbuj. Mnie pizza dużo bardziej smakowała odgrzewana, „na drugi dzień”.