Bezgluteowa karpatka

Bezglutenowa karpatka

Bezglutenowa karpatka? Karpatka bez mleka krowiego i cukru? Jak najbardziej! Wystarczy zmiana kilku składników, by cieszyć się smakiem tego tradycyjnego ciasta w zdrowym wydaniu. Choć pierwszy raz przygotowywałam je z lekkim niepokojem (a jeśli nie wyjdzie bez glutenu?), to efekt zdecydowanie mnie zadowolił. Smakowała też największemu miłośnikowi karpatki, jakiego znam. Trudno o lepszą rekomendację 🙂

Bezglutenowa karpatka – przepis

Przepis na formę 20×30 cm

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka (nie jem białek, więc u mnie było to 8 żółtek),
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 2/3 szklanki mąki z tapioki (lub mąki ziemniaczanej),
  • 100 ml oleju kokosowego,
  • 2 łyżki ksylitolu.

Składniki na krem:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego (400 ml) (najlepiej chłodzonego przez kilkanaście godzin),
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • kilka kropel ekologicznego aromatu pomarańczowego lub waniliowego (lub odrobina świeżej wanilii).

Przygotowanie ciasta:

  1. Olej rozpuść w rondelku. Dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Zdejmij rondelek z ognia, stopniowo dodawaj po odrobinie mąki, aż zużyjesz całość przygotowanych mąk. Dobrze wymieszaj. Konsystencja będzie trochę „glutowata”, ale tak ma być :).
  2. Do ciasta dodawaj po jednym jajku. Wszystko zmiksuj. Na końcu dodaj ksylitol. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
  3. Blaszkę nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Przy pomocy szpatułki zmoczonej w wodzie wyłóż połowę ciasta na blaszkę.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Tak samo postąp z drugą połową ciasta.
  5. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:

  1. W rondelku podgrzej mleko, opłucz kaszę jaglaną i wsyp ją do gotującego się mleka. Dodaj ksylitol i gotuj kaszę do momentu aż będzie miękka i gęsta, czyli wchłonie niemal całe mleko. Zdejmij kaszę z ognia. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
  2. Do kaszy dodaj schłodzone w lodówce mleczko kokosowe, oliwę, sok z cytryny i aromat. Wszystko zblenduj lub zmiksuj.
  3. Gotowy krem wyłóż na ostudzony blat karpatki, przykryj drugim blatem. Delikatnie dociśnij ciasto ręką.
  4. Karpatkę podawaj posypaną cukrem pudrem z ksylitolu lub z musem malinowym.

A co znajdziesz w klasycznej karpatce?

  • mąkę pszenną – tak, gluten, gluten, wszędzie go pełno. O co tyle krzyku? Gluten nie ma większej wartości odżywczej, ale jest „cudowny”, ponieważ nadaje wypiekom puszystość i elastyczność. Nie jest to jednak wystarczający argument, by go jeść, ponieważ gluten uszkadza jelita i blokuje wchłanianie z żywności wielu cennych składników. To, że ktoś nie ma objawów oznaki nietolerancji glutenu, nie znaczy, że gluten mu nie szkodzi :),
  • cukier – jest mocno oczyszczony, przetworzony, rafinowany – oznacza to, że nie ma praktycznie żadnych właściwości odżywczych. Dostarcza nam tylko pustych kalorii, powoduje otyłość oraz zatrzymanie wody i soli w organizmie.

 

5.00 avg. rating (99% score) - 3 votes