Batoniki z masłem orzechowym

Batoniki z masłem orzechowym

Batoniki z masłem orzechowym przygotujesz bez pieczenia. Robi się je szybko, a wcina jeszcze szybciej 😉 Możesz modyfikować składniki – wybrać inne orzechy, bakalie lub zmieniać smak masła orzechowego na takie, które masz w domu. Podaję podwójną porcję, bo jak stwierdził mój mąż z jednej wyszło ich zdecydowanie za masło :D. Zrób pyszne batoniki z masłem orzechowym!

Przepis na batoniki z masłem orzechowym

Składniki:

Batony –

  • 1 szklanka dowolnego masła orzechowego,
  • 20 daktyli,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej,
  • dodatkowo kilka pokrojonych w plastry migdałów.

Polewa czekoladowa –

  • 200 gram gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szklanki masła orzechowego,
  • 1/2 szklanki musu kokosowego,
  • 100 ml dowolnego mleka roślinnego.

Wierzch –

  • garść pistacji.

Batony z masłem orzechowym

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz suszonych daktyli, namocz je wcześniej w wodzie i odstaw na ok. 10 minut. Świeże daktyle umyj, wypestkuj i odstaw na bok.
  2. Orzechy włoskie i migdały zmiel przy pomocy blendera.
  3. Zblenduj ze sobą daktyle, masło orzechowe, zmielone orzechy i migdały. Dodaj sól, wymieszaj.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż przygotowaną masę. Odstaw na chwilę na bok.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  6. Roztopioną czekoladę połącz z masłem orzechowym i musem kokosowym. Wymieszaj. Polewa powinna być gładka.
  7. Na masę (pierwszą warstwę) wyłóż pokrojone w płatki migdały.
  8. Masę polej polewą czekoladową.
  9. Posiekaj pistacje i udekoruj nimi wierzch batonów.
  10. Schłodź w lodówce przez około 4 godziny. Po tym czasie pokrój na batony. Zajadaj ze smakiem!

Wskazówki:

  1. Mus kokosowy możesz zastąpić dodatkową porcją masła orzechowego.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Batoniki z masłem orzechowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas przygotowania razem
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *